19.10.11

Radargeita vai LVĢMC cenzē Interneta saturu

Radargeita vai LVĢMC cenzē Interneta saturu

Foto no http://glupais.info
Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ar 2011. gada 13. oktobri liedzis bezmaksas pieeju meteoroloģiskam doplera radaram un piedāvā to par samaksu (0,30 Ls/stundā; 0,98 Ls/12 stundas vai nu arī par citu naudas summu, noslēdzot atsevišķu līgumu).

Šeit būtu jāpaskaidro, kas tas tāds par radaru. Tā ir ierīce, kas skenē atmosfēru ar elektromagnētiskajiem viļņiem (radioviļņiem) un parāda, kur un cik stipri ir nokrišņi. Skatoties uz radara datiem var pateikt ņemt lietussargu līdz vai nē. Jo standarta laika ziņās bieži vien pasaka, ka būs lietus, bet paiet diena un nenolīst ne pilītes. Tas notiek tāpēc, ka lietus līst tikai konkrētā Latvijas reģionā, bet ne visā Latvijā. Tāpēc radara dati ir tik pieprasīti dažādās tautsaimniecības nozarēs. Piemēram, es pēc tā noteicu vai varēšu fotografēt uz ielas vai nu šie plāni jāmaina.
Pirmā reakcija uz šādu LVĢMC soli bija ironisks smaids. Divu aspektu dēļ. Pirmais. LVĢMC savā paziņojumā žēlojas, ka viņiem trūkst 30 000 Ls radara darbības nodrošināšanai. Tas nozīmē, ka LVĢMC plāno pārdot 100 000 pieejas radariem par 0,30 Ls, lai panāktu savu mērķi. Tāds mārketings plāns ir aplams, jo lai gada laikā ik dienas ir jāpiesaista vismaz 273 pircēji, kas nav reāli. Tāpēc, ka šeit seko otrais aspekts. Līdzīgus radara datus rāda gan Lietuvas, gan Igaunijas meteoroloģiskie dienesti, kuri bez maksas ir pieejami Internetā. Zinātāji izvēlēsies bezmaksas datus, nekā maksāt 0,30 Ls.
Ar to tas stāsts varētu beigties, bet nē LVĢMC sper prettriecienu. Pēc LVĢMC lūguma lietotājiem no Latvijas tiek liegta pieeja arī Lietuvas un Igaunijas radaru datiem. Protams LVĢMC skaidro, ka viņi neko nav lūguši saviem kolēģiem, bet godīgie igauņi viņus atmasko, jo ieliek informatīvo paziņojumu savā mājas lapā, gan uzraksta oficiālo paskaidrojumu
Lietuviešu vadība arī visu noliedz, bet zemāk stāvošas amatpersonas apstiprina šo informāciju. Un šeit LVĢMC uzvedība pārkāpj Interneta brīvības noteikumus, jo pieeja ārvalstu radariem liegta tikai latviešiem. Saprot, ja valstis nolemtu ļaut pieeju tikai savu valstu iedzīvotājiem vai nu arī ieviestu maksas pakalpojumu visiem. Nē, latvieši ir lielais izņēmums, kuri kā atpalikušie nevar piekļūt datiem, bet visa pārēja pasaule var.
Protams, ka tāda LVĢMC uzvedība nevarēja neizsaukt sašutumu. Velns ar tiem datiem. Neviens nenomirtu, ja viņus neredzētu. Bet princips liegt pieeju informācijai citās valstīs norāda uz totalitārisma pazīmēm. Jo kā nākošo var gaidīt, piemēram, aizliegumu piekļūt Gmail, lai Latvijas lietotāji lietotu tikai Inbox.lv. Tālāk neizplūdīšu muļķīgās variācijās, bet princips ir viens un tas pats. LVĢMC darbību var arī vērtē, kā informācija monopolstāvokļa izveidošanu, kas nesaskan ar likumdošanu. Bet nu juridiskos jautājumos, lai tiek galā juristi.
Es vairāk pievērsos LVĢMC finansiālam stāvoklim. Man tāda vēlēšanās vienmēr rodas, kad kāds klaigā, ka viņam nav naudas. Tiešām, ar 2009. gadu LVĢMC budžets ir apcirpts pamatīgi, no 450 strādājošiem atlaisti 153. Skarbi. No citas puses, 2007. gadā un 2008. gadā (treknajos gados) komandējumos LVĢMC iztērēja 112 618 Ls. Tāpat uzņēmumā tiek ekspluatēts luksus auto Audi A6 (interesanti, vai ar to brauc speciālisti, lai izpētītu vidi?). 
Šogad LVĢMC veiksmīgi atradis iespēju nopirkt līzingā trīs automašīnas (iespējams, Subaru) par kopēju summu 40 000 Ls. Man jau interesanti, ja tika atrasts finansējums auto iegādei, vai tad nevarēja atrast līdzīgus veidus, finansēt radara uzturēšanai?
Gribās vēl aizrādīt LVĢMC, ka visus šos gadus viņi ir saņēmušu budžeta līdzekļus no nodokļu maksātāju samaksātās naudas, kuriem tie šobrīd ierobežo informāciju, ieviešot papildus maksājumu (papildus nodokli).
Noteikti pret LVĢMC neizskaidrojumu rīcību vēl būs liela ņemšanās, bet tikmēr sabiedrība nesēž malā. Ir izveidota mājas lapa - meteo.enkurs.org, kurā bez maksas vienlaicīgi var vērot gan Lietuvas, gan Igaunijas radara datus. 
Šos radarus var arī aplūkot caur proxy serveriem. Tā kā, Internetu nav tik viegli ierobežot, kā to vēlās LVĢMC.
Sekosim situācijas turpinājumam, bet vēl gribētos visiem rekomendēt laika prognozi skatīties nekomerciāla mājas lapa www.meteolapa.lv. Es tās prognozēm sekoju jau gadiem un precizitāte prognozēm ir krietni lielāka, nekā LVĢMC. Iesaku arī Jums, ka arī lūdzu par to pastāstīt saviem radiem, draugiem un paziņām.


Saistošie raksti Internetā:
Meteoradars
LVĢMC, 1. daļa
Meteoroloģiskais radars
Ir mēģinājums mūs atsviest pagātnē
Calm teica...

Valsts piešķir diezgan apjomīgu budžeta finansējumu (apm.2 milj.) centram ar mērķi "Savlaicīgi, iespējami augstā kvalitātē nodrošināt ar meteoroloģisko un
hidroloģisko informāciju tās cilvēku darbības sfēras, kas tieši atkarīgas no
laika un klimatiskajiem apstākļiem. " Manuprāt, radars no manas nodokļos nomaksātās naudas (jā, es maksāju nodokļus!) jau ir apmaksāts!!!

rusantro teica...

Tur jau tā lieta. Ja LVĢMC paši pelnītu, tad jau arī nebūtu jautājumu. Bet ieviešot papildus maksu, tiek radīts jauns nodokļa paveids - radara nodoklis.

Kirils teica...

"mājas lapa www.meteolapa.lv. Es tās prognozēm sekoju jau gadiem" meteolapa.lv taču darbojas tikai vienu gadu.

Var rekomendēt http://meteo.02.lv kā uzticamu servisu, kas tiešām darbojas jau gadiem.

Te ir stāsts: http://kirils.com/?read=573

Karlixzxz098 teica...

Visa tā afēra ir lemta izgāsties!

rusantro teica...

Ok, tiešām jāprecizē, ka līdz meteolapa.lv lapas izveidei, esmu sekojis http://maikls.wordpress.com/ , kurš tagad publicējās meteolapa.lv. Manā skatījumā, tās ir nedalāmas sastāvdaļas, bet juridiski tas neskaitās.

Paldies, esmu pamanījis jau iepriekš tavu blogu un saitu ar radara datiem. Tuvākā laikā plānoju, vienā no rakstiem tos publicēt.

rusantro teica...

Es gan par to nebūtu tik pārliecināts. Šobrīd LVĢMC kaut ko dara tikai tāpēc, ka ir pievērsta uzmanība no augšas. Kad viss pierims, tad var gaidīt jaunus pārsteigumus.

Litiovec teica...

http://balticballooning.lv/  visi radari strādā . cilvēki pielikuši mazliet prāta.
tajā skaitā arī igauņu radars

rusantro teica...

Runa jau nav par to vai viņi strādā. Runa ir par to, ka valsts ierēdnis ierobežo Interneta pieeju bez valdības un parlamenta piekrišanas.
Tas ir viens no lielākiem pārkāpumiem pret brīvu informācijas plūsmu Internetā.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search